Pri obci Kiarov našli predmety z neolitu, medzi nimi hlinenú hlavu psa

22.05.2013 Veľký Krtíš

Kiarov 22. mája (TASR) - Na množstvo objavených predmetov najbohatšie nálezisko z obdobia neolitu v Poiplí predstavili dnes novinárom slovenskí archeológovia v blízkosti obce Kiarov v okrese Veľký Krtíš. Na mieste budúcej prepojovacej trasy plynovodu medzi Slovenskom a Maďarskom sa našli stovky úlomkov keramiky, medzi ktorými najväčšiu pozornosť pútala hlinená plastika hlavy psa, či soška ľudskej postavy.

"Archeologický výskum na trase plynovodu nám umožnil odkryť tri osady z obdobia neolitu. Sú to nálezy, ktoré spadajú do obdobia od roku 4700 pred Kristom, po rok 4200 pred Kristom," uviedol vedúci výskumu Ján Beljak z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Našli sa aj sídliskové objekty, zásobovacie jamy, ktoré slúžili na uskladňovanie obilia. Jamy boli neskôr zanesené odpadom a práve medzi nim našli archeológovia keramiku a množstvo kamenných nástrojov, prevažná časť je z nich je vyrobená z tzv. sopečného skla.

Podľa Beljaka nálezy sú z obdobia lengyelskej kultúry. "Ťažiskom pôsobenia tejto kultúry bolo územie dnešného Maďarska, ale vyskytovala sa aj v juhozápadnej časti Slovenska," podotkol.

Okrem keramických nálezov sa našli aj zvieracie kosti. Tento objav môže poslúžiť na vyhotovenie jedálnička vtedajších ľudí.

Všetky archeologické nálezy sa v súčasnosti umývajú a konzervujú. Následne sa zadokumentujú a opublikujú. Potom by mali byť vystavené v niektorom z blízkych múzeí.
 

Vyberte región